Jäta menüü vahele
21. aprill 2021

21. ja 22. aprillil viibis president Kersti Kaljulaid visiidil Afganistanis. President Kaljulaid kohtus Kabulis Afganistani presidendi Ashraf Ghaniga, kellega arutelu keskendus Afganistani julgeolekuolukorrale ja edasistele arengutele pärast liitlasvägede lahkumist. President Kaljulaid rõhutas kohtumisel, et nii Eesti kui kogu rahvusvaheline kogukond jätkab Afganistani toetamist ka pärast liitlasvägede lahkumist. Eesti riigipea sõnul peab nii liitlaste kui Afganistani enda edasine pingutus olema suunatud esmajärjekorras vägivalla vähendamisele ja sõjategevuse lõpetamisele. Riigipea rõhutas, et Afganistan ei tohi kaduda inimõiguste ja demokraatia radarilt.

President kohtus Kabulis ka Afganistani Kõrgema Riikliku Lepitusnõukogu juhi Abdullah Abdullahiga ning Afganistani välisminister Haneef Atmariga, kellega arutati samuti julgeolekuolukorda ning riigi tuleviku väljavaateid. Üheks teemaks, mis kõigil kohtumistel samuti arutati, oli Eesti e-riigi kogemuse jagamine, mille vastu Afganistani esindajad aktiivset huvi tundsid. Lisaks kohtus president Kaljulaid Afganistanis tegutsevate liitlasvägede ülema kindral Austin S. Milleriga, kellega arutati nii senist koostööd Afganistani missioonil kui liitlasvägede väljaviimist.

President Kersti Kaljulaid kohtus Afganistanis ka seal teenivate Eesti kaitseväelastega ning tänas neid teenistuse eest. Riigipea rõhutas kohtumisel, et Eesti osalemine Afganistani missioonil on muutnud Eesti liitlassuhteid oluliselt tugevamaks ja Eesti turvalisemaks. Afganistan on Eesti kaitseväe pikim ja raskem missioon, kus osaletakse alates 2003. aastast.